Foto: Yvonne Öster


Foto: Gitte Hoffmeister


Foto: Marie Hansson

Hit kan du maila en fråga och få svar. Villkoret är att både fråga och svar publiceras här och blir offentliga.

Använd mail-adress: marie.hansson@jycke-tryck.se

Skriv vilken fråga du vill, påpeka att det är en fråga till webbens LÄSARKONTAKT. Det kostar inget, men jag tar mig friheten att välja om frågan är lämplig för publicering.


Hit kan du också maila en recension, din åsikt om någon av Jycke-Trycks böcker.
Använd mail-adress: shoppen@jycke-tryck.se
Din recension publiceras vid respektive bok i webbshoppen. Läs där vad som finns så här långt!


Frågor och Svar!

FRÅGA:

Hej!
Har precis börjat träna kantarellsök efter er bok, med våra två sheltie. En tik, snart två år och en hanvalp, 5 månader. Tiken fattar direkt och jag tror att det kommer att gå mycket snabbt att lära henne, valpen får än så länge bara prova på lektion 1 utan några krav att klara mer.
I er bok står det bara om kantareller och murklor, finns det någon anledning till det eller kan man träna andra sorters svamp utan att få problem senare?

Tack för en mycket bra bok.
Mariana

Marie Hansson SVARAR:

Hej!
Tack för ditt brev! Kul att det går bra med din träning!

Rent teoretiskt borde det inte vara något problem alls med att lära hunden vilken svamp som helst. Alla svampar är ju unika i sin lukt, för en hundnäsa speciellt. Jag minns att jag för länge sedan läst om när man gjorde experiment för att lära hunden skilja på olika färger så märkte man att de gick på lukten på plasten istället för färgen, självklart hade ju olika färger olika kemiska sammansättningar. För hunden var det naturligt att göra urskiljningen med lukt, vilket ju är deras främsta sinne.

Att vi valt att bara undervisa om kantareller och murklor är följande anledningar. Anders och jag är själva inga duktiga ”svampmänniskor”, dessa svampar är enkla att urskilja för oss. Vi räknar därför med att för den vanliga hundägaren är det samma sak, man hittar enklast och tar inte fel när det gäller dessa två svampsorter. Jag inbillar mig också att framför allt den gula kantarellen luktar extra starkt och signifikant, eftersom även min näsa kan känna det jämfört med vissa andra svampar. Därför gör det nog arbetet lättare för hunden.

En narkotikahund tränas ofta i att hitta flera sorters narkotika, av den anledningen kan vi sluta oss till att en svamphund kan säkert ha flera sorters svamp i sitt ”nosarkiv”. Den kan säkert söka efter mer än en sort samtidigt. MEN jag inbillar mig också att det blir som med oss människor när vi söker flera saker samtidigt, det är lite svårare än att bara koncentrera sig på en sak. Jag har i bakhuvudet något vagt minne av att jag för flera år sedan hörde om någon som efter att ha läst boken och tränat sin hund till att bli kantarellhund, gick vidare och lärde in en eller flera andra sorter också.

Om man själv är intresserad av att träna upp sin hund i flera svampsorter tycker jag att man absolut bör börja i att lära den att söka bara en sort och se till att den blir duktig på det först. Så att den lär sig själva principen av att söka och markera. Nästa steg - att utöka målet till en ny sort - kommer då antagligen gå ganska fort och bli naturligt för hunden.

Lycka till! Skriv gärna och berätta hur det går!
Glada hälsningar
Marie Hansson


FRÅGA:

Hej!
Jag har 2 hundar. En kastrerad hanhund snart 2 år i december sen skaffat en hanvalp som är snart 4 månader den 27 september. Min undran är vad jag ska göra åt skällandet ute med människor. Min stora hund har varit lite skällig innan valpen kom in, men nu blivit värre med valpen ute. Ska jag fortsätta att vara envis med att hela tiden bryta med ett nej när jag ser att de skall till att skälla och fortsätta belöna med godis? Jag är ensam med 2 hundar efter en separation nyligen så det är svårt att ge så bra träning när de kräver olika saker pga deras skillnad i ålder.
Vore tacksam skulle hjälpa mig jättemycket!

Marita

Marie Hansson SVARAR:

Hej!
Förlåt att du fick vänta på svar, var först inte hemma och sedan har det varit fullt upp.

Egentligen är den här sortens problem något för en egen utredning och kanske t o m privatträning. Det finns många av mina kollegor som ägnar sig åt sådant. Föreningen IMMI är en sammanslutning för dem som har en utbildning med rätt ideologi.

Jag skulle behöva veta så mycket mer för att kunna ge ett riktigt bra svar. Vilken ras spelar roll. Vissa har ju mer lätt för att skälla än andra. Hur mycket du aktiverar dem mentalt spelar också roll. Det påverkar lusten att hitta på bus och risken att man överdriver känslor när man upptäcker något på promenaden värt att reagera på. Hur du tränat hittills, om du använt klicker eller inte, om du särat på hundarna i träningen eller inte, är också relevanta saker.

Därför kan jag bara ge dig några generella råd och räcker de inte till, får du söka tränings- och utredningshjälp!

• Träna en hund i taget, ett sådant här problem är oerhört svårt att träna två hundar ihop, om de inte är tysta samtidigt och skäller exakt samtidigt.
• En reaktion från din sida för att hunden skäller måste komma på det första skallet för att ge någon inlärningseffekt, annars fattar inte hunden vad du reagerar på.
• Ett citronhalsband som sprutar citrondoft när hunden skäller kan vara en oerhörd hjälp. För det är svårt för en människa att vara så extremt konsekvent som det krävs när problemet är att hunden skäller, samt att det är nästan omöjligt att vara tillräckligt snabb (se ovan). Citronen ger obehag för hunden och det är ett snällt sätt att ge ett straff eftersom hunden lätt kan styra över det själv. Är man tyst händer ju ingenting!
• Riktigt gott godis och väldigt glatt beröm kan spela stor roll. Kanske är lugnande beröm bättre än uppiggande på vissa hundar och situationer.
• Glöm inte att aktivera hunden/hundarna mentalt inomhus med uppgifter som du kan läsa om i t ex min bok ”Min bästa vän – aktivering & hundpsykologi”, då har de fått ur sig energi innan de kommer ut och det blir lättare att vara lugn och ”skärpa sig”.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar
Marie Hansson