Foto: Marie Hansson


Foto: Christina Magnusson


Foto: Marie Hansson

« Tillbaka

Sheltieläger och härliga erfarenheter

På den sista onsdagen i juli for jag iväg till årets version av Sheltielägret som Mia Melakari och Maggan Ekström håller i. Deras engagemang och ork är enastående och den stämning och den trivsamhet de skapar omätbar. Denna gång skulle jag vara med i fyra dagar. Det blev långa dagar, undervisning mellan 8-18, men otroligt roligt. Jag hade lektioner i agility, freestyle, klicker och kantarellsök.

Jag tror att det var uppemot 50 sheltisar på detta läger och det är förstås helt underbart för en sheltieentusiast att få träffa så många olika individer på kort tid. Alla färger och storlekar och med många olika temperament. Men de flesta väldigt arbetssugna och villiga att lära sig nytt.

I trädgården för freestyle var det kul att se hur deltagarna tog till sig tänket med att jobba positivt och låta hunden få utvecklas i den riktning den hade talang för. Allt är ju så fritt i freestyle, man MÅSTE ingenting! Största minnet därifrån var den dam som kom med en sheltietik under en enda lektion och visade att hon inte bara redan kunde lite tricks innan utan också hade en grymt snabblärd hund. Hon lärde henne nämligen att backa mellan mattes ben i zickzackmönster när matte backade bakåt. Jag hjälpte till med några kompostnät, men det mesta gjorde matte själv av min instruktion med klicker och positiv övertygelse.

På agilitybanan imponerade några barn allra mest på mig! Vilken entusiasm och snabblärdhet de visade med sina älskade hundar! Gladast blev jag när en ung hane som varit lite kaxig mot andra hanar visade sig enormt duktig på att koppla ihop ordet ”framåt” med att vända upp mot hinder och sticka iväg i full fart. Han lärde sig fortare än någon annan och även när hans unga husse inte placerat sig riktigt rätt, så begrep han vad han skulle göra och gjorde det med övertygelse. Det blev definitivt många nytända agilityhopp de dagarna.

Den fjärde och sista dagen skulle jag ha två tvåtimmarspass med kantarellsök i skogen. Där var myror och mygg, men också otroligt duktiga och entusiastiska hundar. Jag hade fått Mia att plocka fram en delikatess från sin frys, kokt hjärta, och jag envisades med att bara låta deltagarna göra lätta associationer och ta mycket pauser. Tack vare det klarade också hundarna mot slutet av att visa intresse även för vilda kantareller som vi upptäckte växte där vi tränade. Zoe och Fiona var jätteduktiga och hittade båda två kantareller utan godis bredvid.

Men efter kursen var man rätt slut, milt sagt. Men för min del var det bara att köra den långa vägen hem och gå upp nästa dag och förbereda nästa kurs. Den som skulle gå av stapeln i Finland.

Skrivet den: 2011-08-08
 
« Tillbaka